Melkveehouder Agnes Lensing – van de Ven wint de Vrouw in de Media Award 2018 Drenthe

Gasselternijveen, 5 februari 2019
Melkveehouder Agnes Lensing – van de Ven uit Gasselternijveen ontvangt de Vrouw in de Media Award 2018 voor Drenthe. Lensing – van de Ven heeft zich in 2018 volgens 18 procent van de stemmers het beste in de media geprofileerd. Ze wordt door de stemmers geroemd omdat ze in de media burgers een goed beeld geeft van de problemen in de veehouderij. De arts Nour Saadi eindigde met 17 procent op de tweede plaats. Melkveehouder Eline Vedder ontving 15 procent van de stemmen en werd daarmee derde.

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden.

Over de winnares
Agnes Lensing – van de Ven is melkveehouder Ze wordt door de stemmers gezien als een goede promotor van het boerenleven, die in de media burgers een goed beeld geeft van de problemen in de veehouderij. Volgens de stemmers legt Lensing – van de Ven ‘goed uit hoe moeilijk het tegenwoordig is om boer te zijn door alle regels van de overheid. Ondanks de tegenslag die ze heeft gekend, blijft ze toch stralen wanneer ze over het bedrijf spreekt. Ze laat de situatie van de melkveehouders goed zien in de media. Een krachtige vrouw, die vecht voor haar beroep en met volle liefde voor haar vak. Een positieve sterke vrouw, een vechter en een goede leuke ambassadrice voor de boeren’. Vorig jaar won biologische pluimveehoudster Nicky Corts van het bedrijf Egg-tivity uit Havelte de Vrouw in de Media Award Drenthe.

Regionale Vrouw in de media award
De regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is immers net zo belangrijk in de lokale regionale media. Op voordracht van journalisten en het publiek zijn tien landelijke en per provincie tien regionale rolmodellen geselecteerd. Er kon tot donderdag 31 januari worden gestemd op www.vrouwindemedia.nl. Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de genomineerden zich het beste heeft geprofileerd in de media. Ruim 25.000 mensen brachten hun stem uit.

Uitreiking landelijke Vrouw in de Media Award door minister Ingrid van Engelshoven
Op maandagavond 11 februari maakt de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, de landelijke award en Shula Rijxman, voorzitter NPO, de You Go Girl Award 2018 bekend bij Instituut Beeld en Geluid in Hilversum. Een informatieve en feestelijke avond ter gelegenheid van de tiende editie van de Vrouw in de Media Awards, gepresenteerd door publiciste Petra Stienen (VIDM-winnaar 2011) met optredens van Funda Müjde (cabaretière), Arno Peperkoorn (Include Now), Rajae El Mouhandiz (zangeres), Pia Sprong (tekenares), eerdere prijswinnaars Wanda de Kanter (longarts/winnaar 2014/2015) en Annemarie Heite (aardbevingsproblematiek Groningen/winnaar 2017). Er wordt ook een impressie van de uitreiking regionale awards vertoond.

Tekort vrouwelijke rolmodellen in de media
De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Van alle mensen aanwezig in het nieuws (experts, slachtoffers, ooggetuigen, ouders e.d.) is 19,5 procent vrouw (bron: GMMP*). Bij opinie- en nieuwsprogramma`s is 12 procent van de experts die aanschuiven een vrouw. Ook in de Nederlandse dagbladen is 12 procent van de genoemde experts vrouw. Het percentage vrouwelijke deskundigen in de Nederlandse nieuwsmedia is al jaren hetzelfde en staat al twintig jaar stil.

Alle prijswinnaars ontvangen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. De Vrouw in de Media Award 2018 is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt en wordt mede mogelijk gemaakt door Coalitie Beeldvorming in de media / ministerie OCW.

Meer informatie over Boerin Agnes & Artikel Dagblad van het Noorden