Challenge

"Wat eten we over 10 jaar"

Jeanet Brandsma

Jeanet Brandsma

Rosanne Hertzberger liet heel wat stof opwaaien met haar boek ‘Ode aan de e-nummers’, waarin ze schrijft dat mensen nodeloos bang zijn voor magnetronmaaltijden, e-nummers, conserveermiddelen en zoetstof. ‘Wat onze gezondheid écht bedreigt is roken, alcohol en te veel suiker en vet. Veel middelen waar mensen angst voor hebben maken ons leven juist beter….’

Ze betreurt het dat er zoveel angst is voor genetische manipulatie. ‘De Nederlandse landbouw wordt bedreigd door een aversie van consumenten en regelgevers tegen technologie.’ Ze ziet dat boeren tegenwoordig veelvuldig opduiken in reclames, als het ‘onschuldige gezicht van de voedselproductie’. ‘De boodschap is: Dit zijn eerlijke mensen, die niet met mijn voedsel klooien. Met andere woorden: met die aardappelen of uien zit het wel goed. Maar weet jij precies wat er in die op het oog onschuldige groent zit?’

Wat volgens haar van belang is is niet zozeer wat er allemaal in zit, maar hoe een voedselketen verloopt. ‘Ik wil eten waar mijn eten vandaan komt. Eten mag best meer bewerkt zijn, maar wel met behoud van oorsprong’. Een voorspelling van hoe we eten over tien jaar durft ze niet aan, wel spreekt ze hoop uit: ‘Ik hoop dat er minder gespoten wordt en dat we meer seizoensgroenten en fruit eten’.

Meer lezen...